Alle Mine Følelser – spilanmeldelse

Reklame. Jeg har modtaget spillet “Alle Mine Følelser” samt bogen “Den Lille Bog Om Store Følelser” af Ciha, der forhandler en masse dejlige produkter til børnefamilier.

Af Majken van Dijk Jacobsen, pædagog, pædagogisk antropolog, illustrator med @vandijkillustration og blogger/ebogs-forfatter på @hjemmeakademiet.

I børnehøjde

Hvis du har fulgt med hos mig på @hjemmeakademiet, så ved du måske, at jeg har en særlig forkærlighed for produkter, der lægger op til samtaler i børnehøjde om svære eller komplekse emner.

Da jeg så det her spil tænkte jeg derfor: “Det skal verden simpelthen vide!”

Jeg kendte i forvejen flere af de (samtale)bøger, der kom før spillet, og jeg var overbevist om, at spillet her ville være af samme høje kvalitet. Derfor skrev jeg straks til Ciha med ønsket om at teste det.

Og jeg blev ikke skuffet.

Hvad går det ud på?

Helt kort fortalt, så er målet med spillet at indsamle 10 følebobler, der ligger rundt omkring på spillepladen. Undervejs møder spillerne små refleksionsspørgsmål og opgaver, der handler om følelser. Når alle 10 følebobler er indsamlet er spillet vundet.

Snak om følelse

Noget af det vigtigste for mig i familielivet er at støtte vores børn i at mærke, acceptere og forstå følelser. At kunne forstå, hvad der sker i os selv og i andre, er fuldstændig fundamentalt for vores måde at være i verden på.

Når vi kender til følelser, og har et sprog for dem, bliver det nemmere for os at forstå og acceptere os selv. Og det bliver nemmere at håndtere de stærke følelser, vi møder, og med tiden også at handle hensigtsmæssigt på dem.

Udfordrende samtaler

Herhjemme taler vi åbent om følelser, også de såkaldt negative.

Vi lægger f.eks. vægt på, at vreden er vigtig, fordi den viser os noget om vores grænser og behov. Den kan også hjælpe os med at finde styrke til at formidle de ting til vores omverden. Vreden må gerne være der. Men det er vigtigt, at vi lærer at handle hensigtsmæssigt på den, så vi ikke skader os selv eller andre. Det bliver nemmere at gøre, når vi kender den og accepterer den.

Men det kan nogle gange være svært at tage de her samtaler i børnehøjde.

Tit kommer vi måske med for mange ord, eller vores børn er hurtigt videre med noget andet. Det kan også være sårbart i en given situation at tale om stærke følelser, der måske kun lige er ved at slippe, og så er det nemmere at hoppe videre til en Lego-leg.

Spillet her skaber et rum, hvor det bliver nemmere at tale om følelser, sådan lidt på tryg afstand. På børneteoretisk plan. Og det er super fedt.

“Den Lille Bog Om Store Følelser” er i øvrigt et super fint supplement til spillet. Hos os læste vi bogen først, og min søn brugte eksempler fra den til at besvare nogle af opgaverne. Både bog og spil kan dog sagtens stå alene.

Hvorfor lige det her spil?

Der er mange grunde til, at jeg er begejstret over “Alle Mine Følelser”. Her kommer nogle af dem:

“Alle mine følelser” er et samarbejdsspil. Det betyder, at alle spiller sammen med det samme mål: at få samlet alle føleboblerne. Der er ingen konkurrence og det giver en følelse af fællesskab og sammenhæng mellem spillerne.

Der er ikke noget facit på de små opgaver i spillet. Ikke noget rigtigt og forkert. Det skaber et vidunderligt rum for børnenes egne fortolkninger, hvor vi som voksne kan lære noget vigtigt om vores børns verden.

Spændingsmomentet i spillet er felter med lorte, der stjæler følebobler. Dét, i sig selv, fjerner lidt af alvoren, og gør spillet dejlig uhøjtideligt.

Hvis man ikke synes, at det er rart at lande på en lort, er det nemt at vælge en anden retning på spillebrættet, og på den måde undgår man et potentielt triggerpunkt for nogle børn.

Spillevejledningen indeholder nogle virkelig fine tips til at støtte børn, der måske har lidt svært ved nogle af opgaverne. Det er ellers noget af det, som jeg tit synes mangler, i materialer med komplekse emner til børn.

Billedsiden er præget af mangfoldighed med forskellige hudfarver, briller, kørestolsbrugere, mv., så flere børn har mulighed for at genkende sig selv i figurerne.

Følelserne undersøges på flere forskellige måder, både ved at samtale, mærke efter, udpege følelser, imitere følelsesudtryk med ansigtsmimik og krop, mv.

Æstetikken er virkelig fin og det er lavet i en lækker kvalitet.

Der er virkelig mange opgavekort, så man sidder ikke så tit med de samme opgaver igen og igen.

Altså: jeg er begejstret, og jeg vil helt klart anbefale spillet til alle, der vil blive lidt klogere på følelser sammen med deres børn.

Hvis spillet også skal hjem og bo hos dig, så kan du finde det lige her.

Og hvis du vil vide mere om, hvem jeg er, og hvad jeg laver, så kan du finde mig lige her på @hjemmeakademiet og @vandijkillustration.