Forspiring / kultivering

Indlægget kan indeholde affiliatelinks. Hvis du køber noget via et af dem, støtter du automatisk mit arbejde med en procentdel af beløbet.

Jeg opdaterer siden løbende med nye erfaringer, links og billeder.

Hvornår forspirer jeg hvad?

Jeg læner mig rigtig meget op af siden Dyrk.nu, hvor man kan slå op på enten såtidspunkt eller afgrøder.

Derudover opsnapper jeg tips på de sociale medier og arbejder på at lave en oversigt over, hvornår jeg selv sår og udplanter forskellige afgrøder, for at lære af erfaringerne.

Jord

I år har jeg købt 2 poser spirejord, godkendt til økologisk brug, med 18 liter i hver. Jeg vil gerne undgå spagnum. Det kan man for eksempel med den her jord. Men her på Bornholm har jeg ikke fundet det.

Næste år vil jeg prøve at lave egen spirejord ud af kompost og sand.

Derudover prøver jeg mig frem med jord fra sidste års plantesække, hvor en del næring må formodes at være opbrugt.

Vækstlys

Tidligere bar jeg rundt på spirer i vindueskarmene flere gange dagligt. Det var noget bøvl. Derfor har jeg nu brugt julegavepengene på at købe et par spirelys. Jeg har valgt et par skinner fra Nelson & Garden.

Placering

I år har vi sat hylder i vores mest solrige vindue. Vækstlysene sidder under hylderne og er tændt i de dagtimer, hvor der ikke er sol på. Når solen står på, trækker vi gerne det hvide gardin for, så de får godt med sol.

Planteskilte

Jeg bruger typisk plastik-emballage, som jeg klipper i passende strimler. Det kan for eksempel være bøtter fra græsk yoghurt eller ristede løg.

Man kan også klippe en gammel plastik persienne i stykker eller gemme ispinde.

Spirebakker, potter, mv.

Jeg bruger en blanding af gamle billige spirebakker, kvalitetsspirebakker og genbrugsmaterialer.

Nogle har klart låg til at øge temperaturen og holde på fugten.

Billig spirebakke med nogle år på bagen

Nogle har små og mange rum.

Andre har større rum.

De 3 bakker har jeg købt hos Fantastiske Frø (der er henholdsvis 77 og 28 rum i). Jeg er ved at finde ud af, hvad jeg bedst kan lide til de forskellige afgrøder.

Jeg bruger også både toiletruller og mælkekartoner til forspiring, og det fungerer okay, selvom det er lidt mere besværligt end de færdige spirebakker. Man kan også bruge æggebakker.

Toiletruller samlet med elastik i bundter af 6 styk og sat i en gammel bradepande.

Når spirerne skal ompottes, prøver jeg i år med både toiletruller og mælkekartoner, med huller i bunden. Derudover bruger jeg, hvad jeg har, af almindelige små potter i plastik og ler.

Jeg skærer et par af de nederste hjørner af kartonerne, så der er dræn, og så de kan vandes nedefra

Vanding

Jeg prøver at vande nedefra, så rødderne strækker sig, og så jeg måske kan minimere de sørgemyg, der stort set altid kommer, når jeg spirer. Sørgemyggene formere sig efter sigende i det øverste lag af jorden, hvis den er for fugtig.

Nogle spirebakker har undervandingsbakker til, og til potter bruger jeg tit gamle bradepander og bageplader. Vi har skraldet vores bradepander på den lokale affaldsplads.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.