Indretning med plads til bevægelse – oversigt over vores motorikredskaber

Herhjemme er der flere som har brug for at kunne tumle, klatre og knokle rundt med store armbevægelser. Og da vi ofte er hjemme størstedelen af dagen, har vi brug for, at lejligheden kan opfylde dét behov.

Derfor solgte vi for nyligt den sidste rest af noget, der mindede om en stue, nemlig vores sofa, og proppede i stedet rummet med motorik-legetøj.

Og dét er I en del, der har spurgt ind til, så her kommer et indlæg med en liste over de ting, vi har proppet ind på de 14 m2, der stadig hedder ‘stuen’, men som nok falder ind i en anden kategori efterhånden.

De redskaber, vi har valgt, stimulerer på forskellig vis sanserne med det formål at styrke sanseintegrationen, der er så vigtig for vores måde at være i verden på. Vi har især haft fokus på balancesansen og muskel-led-sansen, dvs. redskaber, der opfordrer til at kravle, klatre, snurre og hoppe, og ting, der øger en vis form for modstand eller feedback til barnets krop.

Balancebom

Vi har valgt den her gamle Ikea-model, både fordi den har en god højde til vores 5-årige, og fordi de farvede felter indbyder til kreative gangarter og andet sjov. Læs evt. her for at se mere om, hvordan vi bruger den til bl.a. motorikopgaver. Den sælges ikke længere, men den kan ind i mellem findes brugt. Vi fandt den til 75,- på DBA. Hvis ikke du kan finde én, kan du måske bygge en selv?

Ribbe
Jeg eeelsker, at vi nu kan udnytte noget af højden i vores lejlighed. Der bliver klatret og hoppet og sprunget, og det kræver kræfter. Samtidig giver de høje spring en god modstand til kroppen. Ribber kan ofte findes brugt. Vi købte den her for 200,- af en ven her på insta, så spørg evt i dit netværk.

Foldemadras
Vi valgte efter anbefaling en Sleepy foldemadras, str. 200*180 cm (altså med 3 fag på hver 60*200 cm). Jeg synes, at den giver en god feedback til kroppen. Når vi går og tumler på den, yder den modstand og stimulerer på den måde muskel-led-sansen. Og jeg synes, at den er vidunderlig at ligge på, når den er foldet ud. Den er knapt så vidunderlig at sidde på, når den er klappet sammen, men det gør mig ikke noget. Altså jeg er VILD med den. Life-changing vild. Så meget, at jeg ind i mellem overvejer at blive i “stuen” og sove 🤣 Vi fandt vores brugt på Reshopper til 1300. Det kan garantrisset gøres billigere med lidt tålmodighed.

Bilibo skal/snurretop
Til at snurre rundt og rundt og stimulere balansesansen. Eller til at træde på. Og så kan den bruges som hat, hule til dyr, båd, skål, you name it. Vi kunne godt tænke os den store Gonge top, men med de 14m2, vi har til rådighed, tænkte jeg, at den her måtte være et udmærket match. Vi fandt vores på Reshopper til 50,-

Tunnel
Tunnellen stimulerer blandt andet følesansen og muskel-led-sansen, og så opfordrer den til krydsbevægelser ved kravlen, som er godt for integrationen af de to hjernehalvdele. Faktisk er det jo bare fedt at gå på eventyr i tunnellen, og den kan også bruges som megatelefon, rutsjebane til dukker, hule, mv. Der er mange til salg brugt. Vi fik vores gratis via en rotationsgruppe på Facebook.

Trampolin

Trampolinen stimulerer blandt andet muskel-led-sansen og balancesansen. Der bliver hoppet ned fra vindueskarmen og helt op over håndtaget, så der er mulighed for at gå til den. Vi har valgt en model med håndtag for, at ungerne har noget at støtte sig til, og så har vi valgt en model, der kan holde til over 100 kg. Men der er mange forskellige modeller med forskellige fordele og ulemper. Jeg er ikke helt tilfreds med beskyttelseskanten på den her, men overordnet set er vi rigtig glade for den.

Gymnastikringe

Vi købte dem for længe siden, og dengang blev de ikke brugt. Nu prøver vi igen at sætte dem op for at se om de er et hit i kombination med ribben (billede kommer).

bObles Elefant

Til at stå på, vippe på, sidde på. Vi bruger den fx som stol ved sansestation i stedet for børnestole.

bObles Krokodille

Til at triptrappe på, som bilbane, klatredims, vippebræt, stol eller rekvisit i leg med figurer.

Vippebræt

Til at vippe på, stå på, sidde på, ligge på, knokle rundt på. Som bue eller dal til leg med dyr eller andre figurer. Vi købte det fra nyt i julegave sidste år, men de kan garantrisset findes brugt. Vores er et wobbelboard, men de fås efterhånden i en del varianter.

Sækkestol

For hygge og hulestemning, dybe tryk (igen muskel-led-sansen) og moklerier. Den her er placeret i soveværelset, men vi overvejer at flytte den til “stuen”. Den er af mærket RoomMate, og fundet brugt til ca. 6-700 kr. Måske det kan gøres billigere? (billeder kommer).

Redegynge

Den her efterhånden ramponerede sag hænger også på vores soveværelse. Vi købte den brugt for omkring 5 år siden. Den bliver brugt stort set dagligt til at gynge helt op i vindueskarmen på, og som afsæt til at løbe på væggene. (billede kommer).

… Og det var vist omtrent det. Jeg leder stadig efter nogle småting, og jeg opdaterer indlægget her løbende. Jeg håber, at der var noget, I kunne bruge? Spørg endelig, hvis der er noget, du er nysgerrig på.

Vil du have mere? Så klik dig rundt på hjemmeside for mere om indretning med børn, sanseleg, hjemmelæring, mv, – og hop ind og følg med på instagram.